Liège-Guillemins

Wensenlijstje

Het station van Luik (Liège-Guillemins) stond al jaren op mijn wensenlijstje, ik moest en zou daar een keer mijn voetsporen achterlaten en het station op de digitale plaat vastleggen. Nu is de zuidkant van Luik voor mij niet zomaar een afstand die je 'even' aflegt om te gaan fotograferen. Sterker nog, Google Maps vertelt dat het een kleine 2 uur rijden is wanneer het verkeer op de A2 in Maastricht meezit. Gelukkig kwam ik er dit keer langs ;-)

Liège-Guillemins

Het station ligt op het einde van verschillende spoorlijnen en is het op tien na drukste station in België. Het station is genoemd naar de wijk Guillemins, waarin het ligt. Deze wijk is op zijn beurt weer genoemd naar de kloosterorde van de Wilhelmieten, die daar in 1287 een klooster stichtte.

Guillemins HDR2

Nieuw station

Op het eind van de twintigste eeuw werd duidelijk dat de hogesnelheidstreinen een specifieke infrastructuur vergden, met even grote investeringen in de sporen als in de stations. Het oude station voldeed niet meer: de perrons waren te smal en gebogen en de gehele stationsomgeving had een armoedige uitstraling. Verder ontbrak het station aan elke vorm van luxe en was het ronduit krap voor de passagiersstromen. Bovendien beperkten de vele spoorwissels de aankomst- en vertreksnelheid. 

Santiago Calatrava

Na een internationale wedstrijd werd het project van de bekende architect Santiago Calatrava gekozen. Calatrava's ontwerpen zijn spraakmakend en bovendien heeft hij zich meermalen bewezen met het ontwerpen van stations. Het nieuwe station is gemaakt van staal, glas en wit beton, en beschikt over een monumentale overkapping van 200 m lang en 35 m hoog. De datum van de oplevering was oorspronkelijk gepland voor april 2006. Uiteindelijk vond de opening van het station plaats op 18 september 2009.

Fotoboek

Thuisgekomen vond ik in mijn mailbox een kortingscode voor het fotoboek M van Albelli. En een Hollander blijft een Hollander, alles wat gratis is ... ;-) Alleen de omslag en verzendkosten kwamen voor mijn rekening en ondertussen is het fotoboek ook binnen.

Liège-Guillemins door Mieke de Weert | Maak je eigen fotoboek!

Een (iets) grotere selectie vind je hier: www.miekedeweert.nl/Liège-Guillemins

 

Bron: wikipedia